top of page

Делчевата къща в с. Лещен

Чуйте тишината...

Първото нещо, което ще забе- лежите в Лещен, са старинните къщи, сгушени сред хълмовете на Родопите. Къщите са построени в традиционния за областта архитектурен стил. Те са солидни каменни постройки с впечатляваща и детайлна зидария. 

 

      

 

 

Тази масивна конструкция ще ви  изненада с красивата си завършеност и устойчивост, изпитана през вековете. Покривите на къщите са от редени плоски камъни (тикли). Характерни за стила на село Лещен са и големите дървени чардаци, от които се виждат впечатляващи гледки от Родопите и издигащия се срещу селото Пирин.

Една от забележителностите на селото е църквата Св. Параскева, разположена на площада в Лещен. Църквата е построена през 1837 г. Въпреки че е претърпяла голям пожар и множество обири в своята историята сега църквата е възстановена и действаща. Всяка година на 14 октомври – църковния празник на Св. Петка, се провежда традиционният събор, на който се събират гости от всички краища на страната. Вдясно от църквата се намира оригиналната сграда на църковното училище на селото.

 

 

   Около село Лещен се намират множество привлекателни места, които можете да посетите, ако гостувате в Лещен.

 

Само на 8 километра от Лещен, в северозападна посока, се намира село Ковачевица, което е запазило своята самобитност и възрожденски облик. Там може да посетите църквата Свети Никола, сградите на килийното и на светското училище, множество реставрирани и съхранени старинни къщи.

  

   Село Огняново (на 9 км. от Лещен) е известен балнеолечебен курорт. Минералната вода там е подходяща за лекуване на редица заболявания - костно-ставни, неврологични, стомашно-чревни, чернодробни и др.

                             

Можете да посетите и Никополис ад Нестум - един от малкото относително запазени антични градове в България  и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Намира се на 9 км. от Лещен в село Гърмен.

 

  

   Други интересни места, които също може да посещавате целогодишно, са с. Долен (на 30 км. в Родопите) и с. Делчево (на 20 км. в Пирин). Селата са обявени за архитектурни резервати. Да не забравяме и град Гоце Делчев, в който може да се разходите в напълно обновения Градски Парк.

  

   През зимата предпочитани дестинации са Банско и Добринище, които се намират на 50 км. от Лещен. А през лятото може да посетите Драма, Гърция (60 км.) или да плажувате в Кавала, Гърция (100 километра).

  

   Ако сте любители на пешеходния туризъм, от село

Лещен започва една от шестте основни отсечки на

Канинската екопътека, която преминава през гористи

и скалисти местности, с множество живописни гледки

и богато биоразнообразие.

 

   Още за забележителностите в района можете да намерите при нашите партньори.

bottom of page